De Chinese moerascipres (Metasequoia glyptostroboides) is één van de meest opvallende bomen in het Koningspark. Er staan er heel wat, aan de zuidkant van de vijver. U kent ze wel: bomen met een bijzondere stamvorm. Zie de foto. Ze zijn in de negentiger jaren geplant en zijn hebben sindsdien een behoorlijke groei doorgemaakt. Ze behoren, net als spar en den tot de Naaldbomen. Maar met die twee is er ook een groot verschil: de naalden vallen in de herfst af en verschijnen weer in het voorjaar. In februari staan deze bomen er dus kaal bij. Maar niet helemaal: als je goed kijkt zijn er kegels hoog in de bomen te zien en dat is ook een overeenkomst met spar en den: het zijn Kegeldragers.
De ontdekking van deze boom is bijzonder: pas in 1941 is deze soort ontdekt in China. Vanaf 1946 zijn er zaden verspreid over de hele wereld. De bomen in de westers wereld zijn dus niet ouder dan ruim 70 jaar!
Men heeft de naam ontleend aan de moerascipres (Taxodium distichum) die uit de VS komt en is al veel langer bekend is. Ze lijken erg op elkaar: de naalden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. In het park kunt u ze vergelijken: de moerascipres staat aan de andere kant van de vijver, bij het bruggetje.
Op dit moment is het typische kenmerk van de Chinese moerascipres goed te zien: de knoppen staan duidelijk tegenover elkaar. Zie de foto. Maar er is in februari nog iets opvallends aan deze bomen te zien: de katjes met mannelijke bloemen: als u goed kijkt ziet u ze hangen. En van dichtbij (zie de foto) gezien valt er nog iets op: deze bloemen lopen nu uit!
Ook buiten het park is de Chinese moerascipres in de gemeente Geertruidenberg te vinden. Probeer ze eens te vinden. De hangende, mannelijke katjes zijn nu vaak opvallend aanwezig.
Kortom: een boom die de moeite waard is om te bekijken. Ook als de naalden in het voorjaar uitlopen en mooi groen ogen. En, zoals bij andere bladverliezende bomen: voordat ze in de herfst afvallen vertonen ze een prachtige herfstkleur
Piet Hanemaaijer


