Naast de Chinese moerascipres, boom van de maand februari 2019, is het Koningspark ook een boom rijk die als Nederlandse naam moerascipres heeft. De wetenschappelijke naam is Taxodium distichum.  In het park is deze boom direct na het bruggetje te vinden, waar de bodem naar de vijver afhelt. Zie ook de foto.

Er staan daar drie exemplaren die, door de lage takken, goed te bekijken zijn. En dan valt de overeenkomst met de Chinese moerascipres erg op: takjes met platte naalden die mooi in een vlak gerangschikt staan. Is het verschil ook goed waar te nemen? Jazeker. De naalden en de takjes zijn bij de Chinese moerascipres tegenover elkaar geplaatst en bij de moerascipres verspreid. Kijkt u maar eens: op de foto of in het park. Overigens is de stamvorm ook verschillend: die van de moerascipres zijn niet zo bijzonder gevormd als die van de Chinese moerascipres.

De moerascipres, de naam zegt het al, houdt van natte voeten. Deze boom komt van nature voor in het oosten van de Verenigde Staten en is daar vaak in moerassen te vinden. In zo’n omgeving is een bijzonder verschijnsel te zien: ademwortels die boven het wateroppervlak uitsteken. Voor de zuurstofvoorziening van de wortels. Zullen er bij onze moerascipressen ook ademwortels gevormd worden?  Misschien later, als de wortels doorgroeien naar de vijverbodem. Wilt u ze nu al zien? In het Liesbos staat in de Engelse tuin, aan de oever van de plas aldaar een prachtige moerascipres met ademwortels (foto).

In het Koningspark zijn de moerascipressen het bekijken waard: als de zon schijnt tekent het lichte groen van de naalden prachtig af tegen de blauwe lucht.

In het najaar is er een mooie roodverkleuring van de naalden: zie de bijgaande foto. En…….de naalden vallen dan na enige af en zijn in grote hoeveelheden op de bodem te vinden. Want de moerascipres is evenals z’n Chinese verwant en de lariks een naaldverliezende conifeer. In het voorjaar verschijnen er weer nieuwe naalden. Het is aardig om dat te volgen.

Piet Hanemaaijer