De eik is een alom bekende boom. Meestal wordt daarmee de zomereik (Quercus robur) bedoeld, de soort die het meest voorkomt. Als we in het Koningspark rondkijken, zien we daar geen zomereiken staan. Toch vallen ze wel in het oog: aan de oostkant, langs de Wilhelminalaan staan grote zomereiken en de kruinen daarvan overschrijden nog net de grens met het park.

Als we  zomereiken nader beschouwen, zien we iets dat deze soort typeert: het zogenaamde sint-janslot. Daarmee worden lichtgroen gekleurde loten bedoeld die rond Sint Jan (24 juni) uitlopen. Het is een tweede groeispurt die bij meerdere soorten voorkomt en bij de zomereik erg opvalt. Op dit moment is het sint-janslot duidelijk te zien. Zie de foto.

Staan er helemaal geen eiken in het park? Toch wel. Aan de zuidwestkant, bij het hondenuitlaatterrein, staat een eik. Geen zomereik, maar een andere soort van dit geslacht: de Hongaarse eik (Quercus frainetto). Een eik met mooi blad dat wat langgerekter is dan dat van de zomereik en ook met meer lobben. Scheef boven het pad. Zie de foto. Een bijzondere soort, die soms door gemeenten aangeplant wordt. Bijvoorbeeld ook in Raamsdonk, langs de Raadhuisstraat bij de A59.

En we noemen we ook nog de zuileik (Quercus robur ‘Fastigiata’) die in de noordwesthoek langs het pad bij de vijver staat. Zoals de naam al aangeeft is dit een boom met smalle takken die recht omhoog gaan. Deze cultivar neemt niet veel ruimte in en wordt hier omringd daar diverse andere bomen. Gemeentes planten zuileiken vaak in middenbermen. Een voorbeeld: de middenberm van de Claudius Prinsenlaan in Breda (bij het Amphia Ziekenhuis).

Ja en dan is er ook nog de eikenprocessierups. De brandharen van deze rups veroorzaken huiduitslag en ander ongemak. Ook in Noord-Brabant is de rups een probleem geworden. De gemeente Geertruidenberg roept op om het voorkomen van deze rups te melden. Ziet u deze rups die de gewoonte hebben om in een lange rij (processie) zich voort te bewegen, over de stam en de bodem, of ondervindt u huiduitslag van onbekende oorzaak, meld het bij de gemeente.

Piet Hanemaaijer