De Chinese vernisboom (Koelreuteria paniculata) is niet zo’n bekende boom. Maar het is wel een boom die in de maand juli de aandacht vraagt: grote pluimen met gele bloemen tooien haar. En daarmee is het één van de weinige bomen die in het midden van de zomer bloeien.
Waar te vinden in het Koningspark? In het midden, aan de rand van de omheinde speelplaats. De gele bloempluimen zijn gemakkelijk te zien. Maar u ziet dan ook dat de boom er niet zo best aan toe is: kale takken tussen de bloemen. Enkele jaren geleden dachten we dat deze boom het niet meer zou halen, maar zie: de boom groeit elk jaar weer met blad en bloem uit.. Zelfs de droge zomer van 2018 is overleefd, maar dat klopt ook met een eigenschap van deze soort: droogtebestendig.
Er is in Raamsdonksveer een mooier exemplaar van de Chinese vernisboom te zien: in het park d’Onvermoeide. Gaat u maar eens kijken.
Zoals gezegd is de boom niet zo bekend en bovendien zijn er nog andere Nederlandse namen in omloop: blazenboom, gele zeepboom, lampionboom, koelruit. Met de wetenschappelijke naam is een achttiende-eeuwse bioloog herdacht, Kölreuter genaamd. Hij was de ontdekker van de wijze waarop de bestuiving van de stamper van bloemen plaats kan vinden. O.a. doordat insecten het stuifmeel van andere bloemen er naartoe brengen.
Kijkt u ook eens in de nazomer/herfst naar deze boom. De opgeblazen doosvruchten vallen dan sterk op (zie foto). Deze doosvruchten zijn aardig om te bewaren. Er zitten drie zwarte zaden in. Probeer maar niet om ze uit te zaaien. Voor een goede kieming is het nodig om ze 30 minuten in geconcentreerd zwavelzuur te weken. Zullen we dat maar aan vakmensen overlaten?
Piet Hanemaaijer


