De katsura of hartjesboom (Cercidiphyllum japonicum) staat op de hoek van het afgesloten speelgedeelte. De boom komt voor in Japan en China en is in Nederland een gewaardeerde parkboom geworden. Aan de boom in het park gaat een geschiedenis vooraf: Het begon in Raamsdonk waar een mooi exemplaar stond maar deze moest daar weg en verhuisde naar het Koningspark. Bij de nieuwe inrichting van het park sneuvelde deze boom, maar de gemeente was zo goed om een nieuw exemplaar aan te planten op de zojuist genoemde plek.

In de afgelopen zomer kreeg het boompje het daar hard te verduren door de droogte, maar overleefde gelukkig dankzij extra watergiften. Nu staat het er weer florissant bij. Misschien hebt u de knoppen in het voorjaar zien uitlopen: prachtige rode bladeren kwamen tevoorschijn (zie de foto). Ook verschenen er niet zo opvallende maar wel mooie bloempjes, mannelijke bij deze boom, want de hartjesboom is tweehuizig.

Het is in deze tijd een mooi gevuld boompje met groene hartvormige bladeren. Mooi om te zien en in de herfst verkleuren de bladeren tot geel en rood. Prachtig! Zo groot als in het land van herkomst zal deze boom niet worden (30 meter), in onze streken blijft de hoogte beperkt tot 10 meter. Kijkt u er eens naar, direct naast het pad bij het speelgedeelte.

Piet Hanemaaijer