Er zijn weinig bomen die in januari bloemen hebben. Deze winter liepen de katjes van de boomhazelaar (Corylus colurna) al vroeg uit. In het Koningspark is een boompje van deze soort te zien aan de westkant, naast het pad. Het is nog niet zo heel lang geleden geplant en daarom nog gering van omvang. Maar de uitgelopen katjes vallen sterk op. Prachtig om te zien. Vooral met een blauwe lucht als achtergrond.
De hazelaarstruik (Corylus avellana), die al vanaf december bloeit met vele katjes, is veel bekender. De weinig bekende boomhazelaar heeft zo z’n eigen charme. Het is een echte boom met een rechte, gegroefde stam en een mooie kegelvorm. Zo’n kleine boomhazelaar staat ook aan de rand van het parkeerterrein aan de zuidoost kant van het park. Kijk er eens naar. Als je er goed op let staan er nog meer in de buurt: langs het pad dat vanaf de Parklaan naar de tennisvelden leidt, staat een hele serie boomhazelaars (in februari afgesloten vanwege herbestrating).
Hoe is het gesteld met de hazelnoten bij de boomhazelaar? Naast de mannelijke katjes, nu zichtbaar, bezit de boomhazelaar ook vrouwelijke bloemen. Die vallen nauwelijks op maar wanneer ze uitgroeien tot hazelnoten des te beter. Hoewel vergelijkbaar met die van de gewone hazelaar tonen ze toch anders: ze zitten met een aantal (vaak 3) in clusters bij elkaar en de omhulsels hebben uitstekende slippen. Ze worden niet elk jaar,maar één maal in de twee tot drie jaar gevormd. Bij een boom verderop langs de Parklaan, iets vóór Texaco, zijn ze goed te zien. In en onder de boom.
Kortom: een prachtige, fotogenieke boom in en rond het Koningspark. Zie de foto’s.
Piet Hanemaaijer

