De vleugelnoot (Pterocarya fraxinifolia) is misschien wel de opvallendste boom van het Koningspark. Er staan er zelf twee: aan de oostkant met wijd uitwaaierende takken. Zie de foto. Op dit moment is het blad nagenoeg verdwenen en zijn de lange, hangende vruchtkatjes te zien. Op een detailfoto zijn de gevleugelde nootjes daaraan goed te zien. De Nederlandse naam van de boom is hiermee wel duidelijk.
De vleugelnoot is een breed uitgroeiende boom en daardoor uitstekend geschikt als parkboom. In de kern Geertruidenberg staan twee nog grotere exemplaren: bij de rotonde halverwege de Stadsweg. Er was sprake van dat deze moesten verdwijnen vanwege de hoogspanningskabels er vlakbij, maar het omgekeerde gaat nu gebeuren: de hoogspanningskabels verdwijnen!
Terug naar het Koningspark: naast de twee genoemde exemplaren zijn er nog meer vleugelnoten te vinden. Kijk maar eens bij de vijver. Ook daar vallen de vruchtkatjes nu sterk op. De nootjes bevatten zaden en die kunnen opgroeien tot nieuwe bomen. En dat gebeurt ook in het park. Rond de vijver zijn heel wat jonge opslag-vleugelnoten te vinden. Die zullen verwijderd moeten worden.
Er is nog een bijzonderheid over de vleugelnoot te vertellen. Daarvoor moet u naar een takuiteinde van de boom kijken. Dat kan bij een lage tak in het park, maar ook bij één van de foto’s. Aan dat takuiteinde zit bij een boom normaal gesproken een knop die volgend jaar uitloopt. Bij de vleugelnoot ziet die takaanleg er vreemd uit: er zitten bruinviltige eerste blaadjes. De knopschubben ontbreken! Wel zijn daar ook bruine katjes in aanleg te zien. Dat zijn niet de nieuwe vrouwelijke katjes, maar mannelijke katjes in aanleg. De vrouwelijke worden pas volgend voorjaar gevormd, om te gaan bloeien en vruchten te geven.
Samenvattend: de vleugelnoot is een boom die opvalt. Het hele jaar door. Probeert u eens de mooie bloemetjes aan de katjes te ontdekken in april/mei. En wat nu al kan: kijken naar de stam met z’n mooi getekende patroon.
Piet Hanemaaijer


