Deze keer een boom van de maand die niet zo bekend is. De geslachtsnaam (Alnus) is dat wel: els. Deze boom komt in de natuur niet voor: het is een kruisingsproduct tussen twee weinig bekende elzensoorten. Vandaar het x teken vóór de soortaanduiding (spaethii). Het is een els die mooi bloeit en redelijk vaak in het openbaar groen wordt aangeplant.

Waar te vinden in het park? Er staan vier zeer hoge bomen van deze soort halverwege aan de noordkant. In de buurt van de heuvel. Let er eens op: op een afstand zijn de katjes redelijk goed te zien, hoog in de bomen.

Waarom boom van de maand december? Antwoord: de katjes van deze els kunnen bij zacht weer al in december tot bloei komen (De gewone els bloeit vanaf half februari). Het is aardig om daar in de komende dagen op te letten. De uitlopende katjes tonen prachtig rood en worden bij het verder uitlopen meer geel van kleur. Zie ook de foto’s. Die zijn genomen in december 2013.

Het is aardig om deze elzenbomen in het park wat beter te bekijken. Aan één van de bomen zit een lage tak waaraan van dichtbij de katjes te zien zijn. Probeert u deze eens te vinden: naast het afgesloten speeltuintje. Daaraan zijn ook de kleine vrouwelijke katjes te zien die later uitgroeien tot de bekende elzenproppen.

En wellicht zitten er nog enkele bladeren aan: die zijn niet zo rond als de bekende elzenbladeren maar meer langwerpig.
Kom kijken naar de els die in december/januari al bloeit!

Piet Hanemaaijer