Woensdag 19 november werd tijdens de bestuursvergadering van het Oranjecomite besloten dat komend jaar de Koningsdag in het centrum gevierd zal worden en dat H2O samen met ons en anderen de tweede Koningsloop op zondagavond 26 april zal gaan organiseren, waarbij de kinderen tot 13 jaar ook mee kunnen doen voordat de andere hardlopers aan de wedstrijd van 5 of 10 km door en rondom het Koningspark gaan beginnen. Op de Koningsdag zal de tocht met versierde fietsjes en andere rijwielen beginnen op de parkeerplaats bij de voetbalvelden, waarna ze via het Koningspark hun rit zullen vervolgen. Dat weekend heb ik een aantal teksten die op de site staan aangepast om die meer up to date te maken, welke ondertussen door John op de site geplaatst zijn.
Maandagavond 24 november kwam de werkgroep hondenbeleid weer samen, waarbij de plannen voor een mooie brochure met alle informatie die interessant is voor hondenbezitters in onze gemeente opgenomen zal worden, zoals o.a. uitlaatplaatsen en redactionele stukjes van alle lokale ondernemers die in deze branche actief zijn. Jammer genoeg kon Albert van der Linden van het hondenbeleid binnen de gemeente niet aanwezig zijn. Ondertussen blijkt hij niet meer werkzaam bij de gemeente, dus dienen we met zijn opvolger te gaan onderhandelen over evt. wijziging van het hondenbeleid in de gemeente.
25 november bespraken we tijdens de bestuursvergadering o.a. de evt. taken die we tijdens de komende NL-doet dagen op 21 en 22 maart kunnen gaan uitvoeren. Ook de Koningsdag met Koningsloop werd besproken en we willen daarnaast onderzoeken of een aantal scholen mee kunnen doen aan mogelijk te organiseren Amerstreekspelen op vrijdag 24 april, een dag voor 200 jaar koninkrijk. Op de nationale dag van het park, die elk jaar op de laatste zondag van mei wordt gevierd willen we op 31 mei een evenement gaan opzetten met zo veel mogelijk horecabedrijven die dan met hun culinaire aanbod vanuit kraampjes in het Koningspark een smakelijke aanvulling op de evenementenkalender in de gemeente kunnen aanbieden. Wij zoeken hiervoor ook samenwerking met het Veers erfgoed.
Ook de mogelijkheid om een vleermuiskast op een paal in het park te plaatsen is besproken evenals het opknappen van een oude bouwkeet op wielen om die om te bouwen tot een pipowagen, die we van Eldeko Verhuur kunnen krijgen, waar wij ze dankbaar voor zijn. Ook zullen die voor ons op zoek gaan naar een grote zeecontainer, die na advies van Vis a Vis in het masterplan opgenomen zal worden en dan in het park geplaatst wordt om met grond overdekt te worden, zodat het een speelheuvel voor de kinderen wordt, met binnen opslagmogelijkheid voor het gereedschap of andere activiteiten.
Voordat we bij een vleermuiskast uitkwamen is er volop overleg geweest met vogeldeskundigen over de haalbaarheid van een ooievaarsnest of een zwaluwtil, waarna we tot de slotsom kwamen dat dit beter tot een later stadium uitgesteld kon worden en via Arjan Stoop van Madese natuurvrienden kwamen we op het idee om met zijn hulp een vleermuiskast te gaan plaatsen.
Via een gesprek met Eric Corssmit, stadsvogeladviseur van Vogelbescherming Nederland in Breda kreeg ik van de vogelbescherming een stapel posters en flyers toegestuurd voor de komende tuinvogeltelling op 17 & 18 januari 2015, waarbij u een half uur de vogels in uw tuin kunt tellen en dit dient door te geven. Iedereen kan meedoen en deze posters zijn door Willem verspreid bij alle scholen in de gemeente.
8 december hadden wij met Vis a Vis een kennismakingsgesprek op het gemeentehuis met beleidsmedewerkers groen en wijk en buurtbeheer, waarbij vooral de toekomstige verdeling van de verantwoordelijkheid besproken werd. Het was een prettig gesprek waarbij we goed op een lijn zaten. Jos deed alsnog de toezegging dat ze nog een keer het blad in het losloopgebied voor ons tot hopen zouden laten blazen door de GO!, wat de volgende dag ook al gebeurde. Volgend jaar dienen we daar zelf mee aan de slag te gaan. Meteen daarna hadden we een afspraak met Arjan Stoop, om alles te bespreken rondom het realiseren van een kast voor vleermuizen op een paal van 6 meter. Ondertussen heeft een leraar van het VMBO Dongemondcollege toegezegd om deze kast, die straks heel wat vleermuizen met hun jongen kan huizen, te gaan maken. Met hulp van Erik Korsten van de vleermuisvereniging hopen we hier nog een tekening voor aan te leveren, waarvoor we begin januari met de leraar een afspraak zullen maken om de juiste werkwijze te bespreken, zodat een paar leerlingen daar aan kunnen beginnen.
Die avond hadden we ook nog een bespreking met uilenwerkgroep Dongemond, waarbij we onderzocht hebben of we samen een vogelwerkgroep binnen onze vereniging konden opstarten, waar nu nog onvoldoende draagvlak voor bleek te bestaan en die beter pas opgestart kan worden na het uitvoeren van het masterplan. Ook voor een nestkast voor steenuilen bleek het Koningspark niet geschikt te zijn, omdat die liever in een omgeving rondom boerderijen met meer muizen nestelen.
Na de eerste nachtvorst heeft Jim de Canna’s er uitgehaald om die op een vorstvrije plaats te laten overwinteren. Annette heeft alle krantenartikelen over het Koningspark voor ons gescand, zodat John die later onder een aparte kop Koningspark in de media kan plaatsen als archief.
9 december hadden we als bestuur een gesprek met Rom, de man van Jill om te brainstormen over de fondsenwerving zo gauw het masterplan klaar is. John zal hier een plan voor gaan opstellen. 23 december zullen we onze laatste bestuursvergadering van dit jaar hebben.
We kunnen trots terugkijken op een jaar waarin we heel wat bereikt hebben, er wordt een goede basis gelegd voor de verdere plannen en er is nog veel te doen het komende jaar. Op 12 januari hebben we de volgende ledenvergadering gepland, waarop we duidelijkheid hopen te krijgen hoe we als vereniging verder gaan of dat misschien toch een andere vorm wenselijk is. Wij wensen alvast iedereen fijne feestdagen en het beste voor 2015, waarbij er in het Koningspark veel gaat veranderen.