Vanwege omstandigheden heeft het even geduurd voordat er weer een volgende blog verscheen, maar hier is er weer eentje.

Maandag 9 februari konden we tijdens een afspraak met Ronald van der Stroom van Entente Florale, Emiel en Margo van Vis à Vis tuinontwerpers samen met het bestuur bespreken wat deze netwerkorganisatie voor ons kan betekenen. Dit zal bestaan uit:

  1. Begeleiding van de projecten. Ieder project wordt drie maal door Entente Florale Nederland bezocht, waarbij de eerste bijeenkomst tevens de start is.
  2. Partijen bij elkaar brengen (gemeente, inwoners en groene bedrijfsleven)
  3. Kennis van het groen inbrengen via het groene bedrijfsleven en via Praktijkonderzoek Plant & Omgeving.
  4. Aanbieden van een quickscan van het beplantingsplan. Deze scan wordt uitgevoerd door Praktijkonderzoek Plant & Omgeving en heeft als doel:
    • wordt het juiste sortiment op de desbetreffende locatie toegepast. Dit volgens het principe ‘de juiste boom op de juiste plaats’
    • hoe staat het met het toekomstig beheer & onderhoud
    • wat is de bijdrage aan biodiversiteit
    • Het proces via verslaglegging in kaart brengen. Opgedane ervaringen dienen als leerpunten voor overheid, ondernemers en inwoners.
    • Via het landelijk communicatiekanaal van de Vitale Groene Stad wordt er met regelmaat over de stand van zaken van de diverse projecten gecommuniceerd.
    • Werven van fondsen is geen prioriteit, maar kan indien gewenst wel over worden meegedacht, ook kan het netwerk daarvoor worden ingezet.

Die avond hadden we de volgende bespreking met de werkgroep hondenbeleid, waarbij we konden kennismaken met de nieuwe ambtenaar hondenbeleid van de gemeente, Mevr. Rijmers. Laura heeft zich ondertussen teruggetrokken uit de werkgroep vanwege haar drukke agenda en een nieuwe baan. John presenteerde een conceptbulletin met allerlei informatie voor hondenbezitters, die dan verspreid kunnen worden via de gemeente. Hierin zullen o.a. redactionele artikelen, de huidige uitlaatgebieden e.d worden vermeld. Wij krijgen ook de kans om mogelijke nieuwe uitlaatlocaties aan te wijzen, waarna die mogelijk ingericht kunnen worden voor de hondenbezitters. Hiervoor moet dan natuurlijk voor de benodigde middelen nog de gang langs de raad en het college gegaan worden en dat kan soms wel even duren. Ook krijgen we van de gemeente nog een bericht over welk bedrag er aan het hondenbeleid uitgegeven wordt en kunnen we een globale begroting opstellen voor onze wensen.

Zaterdag 21 februari kwam Margo om samen met Jim, Piet en mij aan te wijzen welke laurierstruiken verwijderd zullen worden ter voorbereiding van NL-doet.

24 februari kwamen de lopende zaken aan bod tijdens de bestuursvergadering, zoals o.a. NL-doet, de ledenvergadering op 10 maart ter voorbereiding van het omzetten van vereniging naar stichting en de voorbereidingen voor Koningspark culinair.

Fons, de leraar VMBO-houtbewerking van het Dongemondcollege gaf door dat vanwege de examendrukte de afspraak met Arjan en mij over de vleermuiskast uitgesteld is tot mei, aangezien er dan meer tijd is om met groep 3 aan de slag te gaan met het bouwen omdat de uren van de examenkandidaten dan wegvallen.

Donderdag 5 maart werd het concept masterplan op het gemeentehuis goed ontvangen door Nienke en Veerle met de uitleg van Margo en Emiel en stond er een oproep voor NL-doet in de Langstraat.

6 maart had het bestuur van vereniging Koningspark een afspraak bij Amer notarissen om de Stichting Koningspark op te richten. We deden dit voor de ledenvergadering om extra kosten te vermijden voor een vereffenaar bij het overdragen van de middelen van de vereniging naar de stichting.

9 maart bezochten we als bestuur een bijeenkomst op het gemeentehuis om te onderzoeken welke mensen zich in onze gemeente bezighouden met de natuur om het toerisme en recreatie te bevorderen, waarbij enkele suggesties gedaan werden, die later dit jaar verder besproken zullen worden, zoals de mogelijkheid om in Geertruidenberg een braakliggend terrein met bijv. een pluktuin in te richten of een van de zgn. ommetjes of klompenroutes door onze gemeente te laten lopen. Zo gauw het Koningspark meer opgeknapt en ingevuld wordt zal dit ook meer aantrekkingskracht krijgen voor toerisme en recreatie.

10 maart hebben wij tijdens onze laatste ledenvergadering met unanieme stemmen de omzetting van vereniging naar stichting mogelijk gemaakt en kregen de aanwezige leden het concept masterplan uitgelegd, wat ook daar positief ontvangen werd. De vereniging kan dus opgeheven worden, zo gauw alles voor de stichting geregeld is.

Nadat we de afgelopen week een aantal horecabazen bereid hadden gevonden om op 11 maart bij Boelaars kennis te maken met onze plannen voor Koningspark culinair bleef het nog even onzeker of het op zo’n korte termijn nog zou gaan lukken.

16 maart hebben we in het Koningspark met Jos van Hamont, William van der Pluijm van De Rooy Hoveniers, Jim en Jill besproken welke laurierstruiken er uit konden, waar De Rooy donderdag aan begon en voor zaterdag 21 maart, NL-doet werd het netjes afgeleverd met een laag compost erop. Jim gaf daarbij aanwijzingen, hielp mee opruimen van losse takken, wortels e.d. en kreeg daarbij nog hulp van een paar buren uit de Koningstraat, die erg blij waren dat ze nu een mooi uitzicht kregen vanuit hun tuinen. De opkomst voor NL-doet was met zo’n 20 vrijwilligers, waaronder een paar buren en een aantal maatschappelijke stagiaires zeer bevredigend. Nadat Margo en Jill een gedeelte van de struikjes hadden uitgezet en de potjes verwijderd werden konden ze vlot geplant worden en waren we rond 12 uur al klaar. Tijdens de koffiepauze en voor de lunch werden we door bakkerij Broeders van lekkernijen voorzien, waarvoor onze hartelijke dank. Zo werd het een zeer geslaagde, gezellige dag en hebben we een volgend stuk van het park opgeknapt.

Om Koningspark culinair verder voor te bereiden met een kostenraming hebben we op 24 maart een extra vergadering gehouden en ondertussen is de begroting voor het masterplan ook klaar, waarvoor we op goede vrijdag 3 april een afspraak hadden op het gemeentehuis met Nienke en wethouder van Oort, waarbij William van der Pluijm van De Rooy Hoveniersbedrijf en Margo van Vis a Vis uitleg gaven over de cijfers . De mogelijkheden om als eerste project het drainageprobleem aan te gaan pakken worden door de gemeente onderzocht en mogelijk komt er binnenkort weer een Rondetafelvergadering om de raad in te lichten. Of dit allemaal nog op tijd komt om voor de winter nog dit gerealiseerd te krijgen met het inzaaien van de grasvelden, zodat ze groen de winter in kunnen wordt nog spannend.

Op 2e paasdag hebben we nog wat extra aronskelken aangeplant en kwam ik tot mijn ontsteltenis erachter dat tussen het bijenhotel en de vlinderstruiken alle vaste planten waren verwijderd ter voorbereiding van NL-doet. Wij hadden daar allerlei mooie planten opgekweekt, waaronder een stel Verbascum, die ik zelf nog tussen mijn tegels uit gepeuterd had en nadat ik ze verspeend had uitgeplant en verzorgd had, naast een aantal andere bijen- en vlindertrekkers. Weer een voorbeeld van een misverstand in de communicatie en hopelijk een goede les voor de toekomst.

25 maart werd ik door Roel van Dijk, de opvolger van Ronald van der Stroom, die een andere baan had gevonden, gebeld om door te geven dat de provincie het project Koningspark als een van de 3 projecten binnen onze provincie had uitgekozen om door Florale Entente deel te laten nemen aan Groen ondernemen en Groen doen, wat inhoudt dat ze ons begeleiden en dat we een deelproject moeten opstarten of realiseren dit jaar. Wij dienen dan ook als voorbeeld en ter inspiratie voor andere gemeenten, waar we natuurlijk heel trots op kunnen zijn.

Van het Oranjefonds kregen we het verzoek om deel te nemen aan de collecte voor hen in de week van de Koningsdag, waar wij dan de helft van zouden krijgen waar we helaas op zo’n korte termijn en vanwege alle overige zaken die we moeten regelen niet aan mee kunnen doen.

De folders en posters voor de Koningsloop zijn ondertussen ook verspreid en de eerste aanmeldingen hiervoor zijn al binnen, dus dat kan weer een mooi sportief evenement worden in en rondom het Koningspark.

Op 31 maart werd ik, nadat hij getipt was door Veerle van wijk- en buurtbeheer van de gemeente gebeld door Mark Kempen van Kompan of wij een keer met hem konden afspreken. Dit is een grote speler op het gebied van speeltoestellen en wij gaan hier zeker op in om samen met Vis a Vis de mogelijkheden te onderzoeken om met hen samen het sport- en speelgedeelte te ontwikkelen.

Die avond hebben we ook nog de bijeenkomst in de raadzaal bezocht over het evenementenbeleid dat er gevoerd gaat worden, waarbij bijna alle organisatoren van de grotere evenementen uit de gemeente aanwezig waren om mogelijkheden en evt. knelpunten te bespreken om hiermee het beleid hierover voor het komende jaar vorm te gaan geven.

Uiteindelijk is het ons niet gelukt om alle partijen op een lijn te krijgen, mede ook door de tijdsdruk om een eerste Koningspark culinair te organiseren en hopen dit volgend jaar voor elkaar te krijgen. We onderzoeken nog hoe we de dag van het park op 31 mei vorm kunnen gaan geven.