We hebben van onze eerste sponsor, waar we afgelopen maandag een gesprek mee hadden een toezegging gekregen op een jaarlijkse schenking, waar we heel blij mee zijn. Maandagmiddag kwam Jan Hoek om een volgend artikel te gaan schrijven over de laatste vorderingen, dat afgelopen donderdag op de voorpagina van de Langstraat stond. Maandagavond hebben we de lopende zaken besproken. Jill heeft een stappenplan en een kostenraming voor het hondenlosloopgebied gemaakt.
De werkzaamheden aan de vijver zijn goed gevorderd. Met een boot werd het slib naar de kant geduwd, waarna het door een kraan in een vrachtwagen gelost werd, die het dan verder kon afvoeren. Op dinsdag heb ik de toezegging van mijn dierenarts gekregen om mee te werken aan een artikel over het hondenpoepbeleid en de noodzaak om de poep op te ruimen. Hij is ook bereid om later een keer mee te gaan om met de beleidsmedewerker die over het hondenbeleid gaat hierover te gaan praten. Mijn broer Ad belde me dinsdagmiddag op dat de palen die uit de beschoeiing langs de oever kwamen na 20 jaar nog in prima staat waren en lang genoeg zijn om voor het vlechthek in het losloopgebied te gaan hergebruiken. Ik heb hierover die avond een mailtje naar Jos gestuurd. Op woensdagochtend kwam ik Sjaak de Roon tegen in het Koningspark, waar ik de laatste ontwikkelingen mee heb doorgesproken en die met me naar de machinist van de kraan ging om te informeren of we de palen mochten hergebruiken. Toen ik even later thuiskwam bleek dat Jos al een mailtje had doorgestuurd van de aannemer dat we de palen mogen hergebruiken. Zo blijkt ineens de oproep die we donderdag nog in het artikel hadden staan om een sponsor te vinden voor de palen al voordat het artikel geplaatst was voor het grootste gedeelte opgelost. Dit is een meevaller van zo’n 2000 euro, waar we natuurlijk ook heel blij mee zijn. Ook heeft de gemeente al een paar vrachtwagens houtsnippers naast de sporthal gelost om in het losloopgebied uit te rijden voor de paden, wat ook al weer gratis is. Ons plan was eerst om de palen zaterdag in het hondenlosloopgebied te gaan leggen met een groepje vrijwilligers, maar mijn broer stelde voor om ze dan maar meteen in de grond te zetten.
Op donderdag hadden Jill en ik een afspraak om de vorderingen van de leerlingen met de ontwerpen van de speelaanleidingen op het Technasium te gaan bekijken en dat zag er al hoopvol uit. In de eerste week van januari zullen ze de presentatie houden van hun ontwerpen. Meteen na die afspraak hadden we met Jos afgesproken in het park om alle bomen aan te wijzen die er gerooid kunnen worden en waar Jos een kapvergunning voor zal gaan opstellen. Ook kregen we te horen wat er nog meer gerooid kon worden, zoals de struiken in het toekomstige losloopgebied, de laurierstruiken aan de kant van de vijver en de hagen in het centrum van het park. Hierna hadden we nog een afspraak met Jill en Kees op het kantoor van Waterschap Brabantse Delta om de wilgen die we nodig hebben aan te gaan wijzen. Ad heeft hier ook nog mooie foto’s van de voormalige elektriciteitscentrale gemaakt, wat nu een kantoor van de Brabantse Delta is.
Jammer genoeg kregen we van Kern met Pit (van de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij) afgelopen week het bericht dat we niet in de prijzen waren gevallen in deze wedstrijd, maar we hebben via hen wel een gratis bodemonderzoek door Arcadis gekregen, wat ook veel waard is.
Zo werd het zaterdag de eerste echte werkdag in het Koningspark. Op de oproepen die via facebook, naar de leden via e-mail en via een folderactie van Suzanne uit de Koningstraat, die tijdens de repetitie van koor Nieko dit spontaan aanbood om die bij de mensen bij haar in de straat in de bus te stoppen kwamen we ondanks dat het zo kort dag was toch aan een groep van 10 werkers. We hadden prachtig weer, de sfeer was heel goed, en het was gezellig. Suzanne bracht ook nog een pot koffie en thee met zelfs een plak peperkoek erbij en bakkerij Edwin Broeders van de Keizersdijk sponsorde een rijke lunch voor de harde werkers, waar we ze natuurlijk heel hartelijk voor bedanken. De palen werden met een kruiwagen verzameld, de slechte stukken er afgezaagd, gaten met een grondboor gemaakt, de palen de grond in gewerkt met een heiblok en er zijn al een aantal struiken uit het veld gerooid of gesnoeid. Willem kwam na de middag nog met een kettingzaag om de rest van de palen wat sneller af te zagen en nog wat struiken weg te zagen. De eerste 35 palen van het wilgenvlechthek hebben we al staan. Er zijn ook nog een aantal mooie foto’s en film van de werkzaamheden gemaakt. We hebben alles netjes achtergelaten, we bedanken alle vrijwilligers voor hun inzet en het gebruik van de gereedschappen die ze hebben meegebracht of die we konden lenen. Komende week zullen de palen die nog aan de oever in de vijver staan verwijderd worden en daar hebben we binnenkort ook weer een aantal sterke mannen voor nodig om die in het losloopgebied te leggen om ze later te gaan plaatsen.