Ook over de afgelopen maand is er weer van alles te melden en is er volop gewerkt aan de plannen voor het komende jaar 2016.

Bestuursvergadering

Tijdens de bestuursvergadering van 7 december hebben we o.a. kennisgemaakt met Leon Batta die gaat onderzoeken of hij ons kan helpen om een app te maken die gebruikt kan worden bij de seizoenwandelingen die Piet en Frans voor het project Kern met Pit gemaakt hebben. Het zou mooi zijn als iedereen op een eenvoudige manier via een app met zijn mobiele telefoon alle informatie zou kunnen opvragen over wat er zoal groeit en bloeit in het Koningspark. We hebben de dag van de toekomst van de gemeente geëvalueerd. Deze hebben we als zeer positief ervaren.

Tevens hebben we onze presentatie tijdens de uitreiking van de cheque van 1500 euro van de provincie Noord Brabant voor het project Groen doen, Groen ondernemen van Entente florale besproken en hebben we nagedacht over de besteding van de cheque.

Die middag kwamen er ook andere mogelijkheden voor subsidieaanvragen langs, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds  en Jantje Beton

Natuurlijk kwam ook de toekenning van de 7500 euro van de Rabobank Amerstreek vanuit het fonds Duurzame Ontwikkeling en het geplande gesprek op 16 december met Isabelle Prohn van de Rabobank over een aanvulling op dit bedrag aan bod. De aanvulling bleek een bank te zijn.

Deze bank gaan we uiteraard op een mooie locatie in het Koningspark plaatsen. We denken nog na welke soort bank dit wordt. Isabelle was erg onder de indruk van onze ambities en wat we tot nog toe gerealiseerd hebben toen ze met ons op 16 december na het gesprek het Koningspark bezocht.

Klachten buurtbewoners

Van verschillende buurtbewoners kwamen er klachten dat ze met hun scootmobiel of rolstoel niet goed over de betonnen platen in het Koningspark kunnen rijden  en wanneer dat aangepast wordt.   Zo gauw het weer daarvoor geschikt is kan het asfalt aangepast worden. Het moet dan wel een tijdje droog zijn. Afwachten dus.

Kennismakingsgesprek met investeerders van sporthal Parkzicht

De kennismaking met de investeerders van sporthal Parkzicht, die op 11 december gepland was, is uitgesteld naar het begin van het nieuwe jaar wegens een te volle agenda.

Waterhuishouding

14 december hadden Frans en ik een afspraak met Henk Kools van de gemeente. Hij gaf ons uitleg  over de geplande aanpak van de waterhuishouding in en rondom het Koningspark. Het gemaal dat nu nog achter de voetbalvelden van Good Luck staat, wordt verplaatst naar het vijvertje bij Veerse Boys.  Het waterpeil zal anders geregeld worden, zodat er af en toe vanuit de sloot via de in-uitlaat aan de kant van het hondenveld van de vijver water kan overlopen of teruglopen. Als filter voor het te voedzame water vanuit de sloot wordt er rondom die in-uitlaat een kleine rand met oeverplanten aangelegd om voedselarmer water in de vijver te kunnen filteren. Ook is gepland om de pomp die grondwater in de vijver pompt veel minder aan te zetten. Wij mogen de mogelijkheid onderzoeken of en hoe we dit ook via een waterbaan in de vijver zouden kunnen leiden en die dan als geschikte, veilige speelplaats voor de kinderen laten fungeren.

Wilgenvlechthek rondom het honden uitlaatgebied

Om verder te kunnen gaan met het herstellen van het wilgenvlechthek rondom het honden uitlaatgebied heb ik geprobeerd bij een griendleverancier in de buurt een lading wilgentakken met korting te krijgen, maar dat bleek ons toch te duur. Jos zal zo gauw de gemeente weer met het wilgen knotten gaat beginnen in het nieuwe jaar voor ons  proberen iets te regelen. Via Piet hebben we reeds een gedeelte kunnen vernieuwen middels wilgentakken uit de Oranjepolder.

Kern met Pit

Van de KNHM kregen we het bericht dat onze inbreng voor Kern met Pit goedgekeurd is en ze feliciteerden ons met de cheque van 1000 euro. Deze cheque zal op 23 januari 2016 uitgereikt worden. Deze dag hebben we tevens een kans hebben om gekozen te worden om door te gaan voor de landelijke verkiezing op 16 maart in Utrecht waar we nog eens 3000 euro kunnen winnen. Piet en ik zullen op 23 januari het project van de seizoenwandelingen presenteren en hopen op veel stemmen van de andere projecten voor onze inbreng.

Afstudeeropdracht

We kregen van de gemeente het bericht dat zij graag, op ons verzoek, een afspraak met de HAS maken om te gaan onderzoeken wat we samen kunnen gaan organiseren om mogelijk een afstudeeropdracht op te zetten voor beheer en onderhoud  in de toekomst met het Koningspark als pilot.

Boomfeestdag 16 maart 2016

Tijdens het eerste kennismakingsgesprek met Frans over de boomfeestdag 16 maart 2016 met Veerle en Sofie heeft hij de naam van Mill Vision doorgekregen. Dit is een plaatselijk bedrijf dat natuurvezels en andere biobased materialen of producten maakt. Het is een interessant bedrijf dat o.a. gericht is op vergroening, duurzaamheid en biodiversiteit. Het Koningspark wil graag met dit bedrijf in contact komen en daarom hebben we hiervoor aan de directie een uitnodiging gestuurd.

Het ziet het er naar uit dat de vleermuiskast op de boomfeestdag geplaatst kan worden, omdat de leerlingen van de afdeling houtbewerking van het Dongemond College niet meer konden wachten en er al volop mee aan de slag zijn gegaan om de eerder gezaagde onderdelen in elkaar te zetten.

Eind januari 2016 worden we uitgenodigd om samen met de ouders het resultaat te komen bekijken tijdens de jaarlijkse presentatie van alle projecten die ze afgewerkt hebben dit schooljaar bij deze afdeling  van het Dongemond College. We zijn nog driftig op zoek naar een houten paal van bijna 8 meter lang om de vleermuiskast op te kunnen plaatsen

Ook basisschool de Wilsdonck heeft ons benaderd of we komend jaar nog een activiteit hebben voor hun leerlingen.  Uiteraard zijn zij van harte welkom op de boomfeestdag.

De gemeente gaat overigens alle scholen begin 2016 uitnodigen om deel te nemen aan deze dag en de Rabobank Amerstreek attendeerde ons nog op het project schoolsparen dat we kunnen benutten voor de aankleding en invulling van deze dag. Op 16 maart  wordt er door De Rooij Hoveniers ook nog een boom omgezaagd.  Soms is dit nodig om andere bomen meer ruimte te geven en voor meer zonlicht voor de onder begroeiing. Er worden op die dag ook een aantal nieuwe bomen geplant.

Natuurlijk speelgedeelte

Tijdens de storm eerder deze maand is een van de laatste twee vogelkersbomen onderaan de stam afgebroken. We kunnen wellicht in het natuurlijk speelgedeelte hiervoor een nieuwe bestemming vinden.

Wijkbudget

Veerle attendeerde ons erop dat er vanaf 1 januari 2016 een wijkbudget beschikbaar komt voor ondersteuning van kleinschalige projecten die de leefbaarheid in de buurt vergroten. Dit gaan we dus onderzoeken, zodat we extra middelen binnen kunnen halen om onze plannen vorm te geven.

Bootcamp

Op 27 december hebben 4 stoere mannen in een loods bij de Rooij hoveniers gewerkt aan de meerpalen om ze bruikbaar te maken in het bootcampgedeelte later deze winter.

 

Al met al kunnen we heel tevreden en trots zijn op wat we samen met alle betrokkenen in 2015 gerealiseerd hebben en bedanken we nogmaals iedereen voor hun inzet of bijdrage daaraan. Wij hebben heel veel zin om in het nieuwe jaar weer flink verder te gaan met het verfraaien van het Koningspark.

Het bestuur van stichting Koningspark wenst iedereen een heel groen, gezond en gelukkig 2016.