In deze rubriek wordt elke maand een bomensoort die in het Koningspark voorkomt getoond en besproken. Voor de maand november 2017 is dat Japanse notenboom (Ginkgo biloba).

Deze boom is op dit moment zeer opvallend aanwezig aan de rand van de vijver: alle bladeren zijn botergeel. Ook de vorm van de bladeren valt op: waaiervormig met een inkeping in het midden. Ze zijn heel anders dan die van alle andere bomen.

Dat heeft te maken met zijn ‘ouderdom’: Ginkgo biloba kwam meer dan 300 miljoen jaar geleden al voor in heel de wereld, vóór de loofbomen en zelf vóór de coniferen. En al heel lang is deze boom in het wild van het wereldtoneel verdwenen, op enkele plekjes in China na. Maar er kwam een heropleving door het gebruik als tempelboom in tempeltuinen in China en Japan. Europeanen die Japan bezochten introduceerden de Ginkgo in het Westen. Sindsdien wordt deze boom aangeplant in parken en ook wel als straatboom. Ook in gemeente Geertruidenberg is hij op diverse plaatsen te vinden.

Zie de bijgaande foto’s om Ginkgo (chinees: jin-kwo) te bekijken. Of bezoek het Koningspark: dan kunt u de bijzondere bladeren verzamelen want ze beginnen nu te vallen.

Piet Hanemaaijer