Waarschijnlijk denkt u bij Taxus niet direct aan bomen, maar aan sierstruiken en hagen. Toch is het ook een (kleine) boom. In de natuur is Taxus in Nederland bijna geheel uitgeroeid, met name vanwege de giftigheid voor vee. Waar nog exemplaren te vinden zijn (bij Winterswijk), zijn deze vaak heel oud.
In het Koningspark staat Taxus op diverse plaatsen. Om te beginnen bij de ingang bij de grote parkeerplaats als haag. Bij goed kijken ziet u vele gele bolletjes: dat zijn de mannelijke bloemen die in februari/maart verschijnen. Bij sterke aanraking verschijnt een wolk van geel stuifmeel. Op andere plaatsen zult u struiken aantreffen die al aan bomen doen denken. Bij enkele daarvan zijn op dit moment ook gele bloemetjes te zien. Zie de foto’s.
Maar hoe zit het met de vrouwelijke bloemen en de bekende rode ‘bessen’ die daaruit gevormd worden? Antwoord: de vrouwelijke bloemen zijn veel minder opvallend dan de mannelijke en je zult ze nooit aantreffen op een struik/boom met mannelijke bloemen. Taxus is namelijk tweehuizig. In het park zijn naast mannelijke struiken ook vrouwelijke te vinden, met rode bessen. Die zijn nu niet te zien: opgegeten door de vogels.
Piet Hanemaaijer
