Vorige week maandagavond hebben we vergaderd met de werkgroep spel en recreatie, waarbij de ontwerpen van het technasium bekeken werden en de plannen voor het bouwen van een bijenhotel annex insectenbouwwerk op vrijdag 21 maart tijdens de vrijwilligersdagen van NL-Doet uitgewerkt werden. Er komt een wilgenvlechthek achter het bijenhotel in een golvende lijn en het bijenhotel wordt gemaakt door 3 stapels van 6 pallets, die we van expeditiebedrijf Ad Adriaanse gesponsord krijgen. We hopen dat we het bijenhotel samen met kinderen van één van de groepen 7 of 8 kunnen gaan opvullen met hardhouten blokken die we van Bax hout uit Terheijden gesponsord kregen, waar gaatjes van verschillende diameter in geboord worden voor de verschillende solitaire bijensoorten of met blikken die ze op mogen vullen met bamboestokjes, rietstengels of andere holle stengels voor de insecten. Deze stoppen we tussen de ruimtes tussen de plankjes van de pallets en we vullen de lege ruimtes dan nog met ander materiaal op waar allerlei kruipende en vliegende insecten een schuilplaats of broedplaats in kunnen vinden. Tegen het wilgenvlechthek worden ook nog blokken hout met gaatjes en verschillende vormen frames van plankjes bevestigd, die dan ook weer met van alles opgevuld kunnen worden voor de insecten. Het geheel ligt dan zo veel mogelijk in de volle zon om een optimale plek voor de insecten te garanderen. Het bijenhotel annex insectenbouwwerk is gepland in de hoek van de Koningstraat en de Parklaan naast de kast waar de pomp voor de vijver in zit en naast het pad op een open plaats. Iedereen die zich nu al zorgen maakt dat de kinderen straks gestoken zullen worden door al die enge bijen kan ik geruststellen, omdat een solitaire bij niet tot een bijenvolk behoort en dus nooit steekt, want dan zou ze dood gaan en kan ze nooit voor nageslacht zorgen. Op die dag zullen we ook de vlinderstruiken die nu nog in de schaduw van de moerascypressen staan bij het hondenveld verplanten naar een betere plaats in het gazon in de volle zon vlak bij het bijenhotel. Omdat het niet erg veel struiken zijn voegt de gemeente hier nog een aantal struiken aan toe, zodat er straks voor de vlinders en bijen volop te eten is als ze in bloei staan. Jacqueline en Martijn brachten nog meer leuke speelaanleidingen in waar we later nog mee aan de slag gaan.
Op woensdag had ik een afspraak met de trainer van mijn geleidehond Maiko om hem een muilkorf aan te meten, zodat hij als hij vrij is, niet meer alles wat hij eetbaar vindt kan eten. Hij heeft namelijk al maanden last van een besmettelijke darmparasiet en zonder die muilkorf helpen de medicijnen die hij daar voor krijgt natuurlijk niet. Voor iedere hondenbezitter blijft het dus heel belangrijk om de drollen die ze achterlaten op te ruimen met de verplichte poepzakjes.
Op donderdag hadden we een ontmoeting in het Koningspark met een hoveniersbedrijf en een tuinontwerpbedrijf om te bespreken of we een samenwerkingsverband konden aangaan waarin de vereniging voldoende inbreng kan behouden met de mogelijkheid dat de lokale ondernemers er ook aan mee kunnen werken. We bleken goed op één lijn te liggen en zij willen ons helpen met het verder ontwikkelen van de plannen ter voorbereiding van de besprekingen met sponsors en de gemeente om tot een uitvoering te komen waarbij het Koningspark voor vele jaren een invulling krijgt waar iedereen weer van kan genieten en waar de vereniging Koningspark met haar vrijwilligers aan mee kan werken.
Die middag hadden Jill en ik nog een afspraak met Jos over de invulling van de 2e vrijwilligersdag van NL-Doet op zaterdag 22 maart, waarop de gemeente de beplanting die wij mogen uitkiezen zal leveren en het stuk grond tussen de ingangen van het losloopgebied aan de kant van het grote grasveld zal opschonen zodat we die daar kunnen gaan planten. Jill gaat hier nog een beplantingsplan voor opstellen waarbij er met schaduwplanten in vakken gewerkt zal worden. Wij mogen ook een offerte voor de poortjes in het vlechthek naar het losloopgebied indienen die dan op de 22e ook geplaatst kunnen worden. Het ziet er nu naar uit dat het hele losloopgebied dan klaar is en wij gaan daar dan waarschijnlijk een opening van maken waar we nog allerlei mensen voor uit zullen gaan nodigen die er aan mee hebben gewerkt of er gebruik van gaan maken. Afgelopen zaterdag werd er natuurlijk weer hard gewerkt aan het vlechthek en de voltooiing komt in zicht. Er moeten nog zo’n 20 palen de grond in om het laatste gat te dichten en daarna moeten we het hele uitlaatgebied nog netjes opruimen en het vlechthek nagaan op uitstekende takken.
Een van mijn hardloopmaatjes Toon werkt bij een bouwbedrijf in de regio en hij vroeg of we misschien een bouwkeet konden gebruiken, omdat zij hun terrein gingen opruimen en er een aantal bouwketen naar de opslag vervoerd moesten worden. Zij wilden die wel sponsoren aan ons, zodat we een plek om te schuilen, voor ons gereedschap of om even een bakkie te doen zouden hebben zo lang we nog met de uitvoering van alle verbeteringen bezig zijn. Daar moeten we dan nog wel achteraan om de locatie voor deze bouwkeet te kunnen bepalen en daar moeten we dan natuurlijk wel toestemming van de gemeente of de WSG voor hebben, afhankelijk waar die keet geplaatst wordt.
Deze maandagochtend hebben we een afspraak met de studenten van het Prinsentuincollege om hun ontwerp voor het beplantingsplan voor de vijver in ontvangst te nemen, waar we dan mee naar eventuele sponsors kunnen om in april de oever te kunnen gaan herbeplanten.