Maandagochtend heb ik Jos gebeld om hem te vragen of de wilgentakken die er bij het volkstuinderscomplex van het Klooster in Raamsdonk lagen al opgehaald waren. Hij vroeg of iemand van die vereniging contact op wilde nemen met hem om uit te leggen waar ze precies lagen. Na wat heen en weer gebel kreeg ik iemand aan de lijn die me vertelde dat afgelopen vrijdag de takken door de gemeente al afgevoerd waren naar de stortplaats in Oosterhout, wat hen erg speet, nu hij hoorde dat wij ze nodig hadden. Er is toen met enige frustratie een stevige mail naar Jos gestuurd om de communicatie in de toekomst beter te laten verlopen. Hij mailde me later dat hij de aannemer die langs de Oosterhoutse weg aan het knotten was vanaf nu de takken niet meer zou versnipperen in de hakselmachine en dat hij zou gaan regelen dat de takken naar het Koningspark gebracht worden door de gemeente. Die avond hebben Jill, Jim en ik ons voorbereid op de uitzending bij ‘Joore laat het horen’, waarbij Jim een krantenartikel over zijn tropische tuin van 22 jaar geleden had meegebracht met onderaan een stukje over het wandelpark, waar hij toen ook al mensen voor zocht om het mee op te gaan knappen. Hij heeft daar destijds zelfs nog in de buurt folders voor rondgebracht, maar kreeg helaas onvoldoende reactie. Momenteel is Jim de meest actieve vrijwilliger die als hij maar even tijd heeft zich in wil zetten om het deze keer te laten slagen.
Om er voor te gaan zorgen dat we voldoende wilgentenen in het park krijgen om aan het vlechten te kunnen beginnen heb ik Piet gebeld, die van Johan uit Hulten de toezegging kreeg dat die vanaf woensdag tijd had om met zijn kar langs te komen om de takken te vervoeren. Woensdagmiddag hebben we met een paar mannen op de dijk van de Brabantse Delta tussen Dank en de A76 de eerste lading takken ingekort als ze te dik waren en daarna van alle zijtakjes ontdaan, waarna Johan ze met zijn kar in het park afgeleverd heeft. Daar zijn we opgestart met het vlechtwerk, nadat Johan ons een demonstratie wilgenvlechten gegeven had. Omdat ik er eerst maar wat werkeloos bij stond, vroeg ik of ik met iemand samen ook kon vlechten en met Piet samen lukte dat prima. Al snel begon het op een hek te lijken, het is heel leuk om te doen en het valt heel erg mee om er iets moois van te maken. Donderdagmiddagzijn we weer verder gegaan en heeft Freek een flinke stapel takken, die Jim en ik hadden schoongemaakt versleept om ze langs de weg neer te leggen. Op vrijdagmiddag heeft Jim in zijn eentje nog op een heel stuk van de dijk alle bruikbare takken schoongemaakt met zijn kapmes. Het is jammer dat we nu wel heel ver moeten slepen met die mooie lange takken om ze langs de weg te krijgen. Jammer genoeg kan er vanwege de te natte route langs de dijk geen voertuig dichterbij komen. Op zaterdagochtend regende het tot 10.30 uur en zijn Bert en Piet samen doorgegaan met houtsnippers in het veld uitrijden. Na de middag hebben Rinus en Jim met de kar van Johan, die we een tijdje mogen lenen takken bij de Veste en aan de dijk van Brabantse Delta in Raamsdonk opgehaald, waarna de anderen ze schoongemaakt hebben. Met die wilgentenen is daarna nog een stuk van het hek gevlochten, zodat er al zo’n 50 cm hoogte van het hek langs het eerste gedeelte er mooi uitziet. Enkele foto’s hiervan zie je hiervan op de website.
Ons debuut bij de SLOG in het programma van ‘Joore laat het horen’ ging goed, al was Jill een beetje zenuwachtig. We hebben goed ons verhaal kunnen doen, een oproep voor vrijwilligers die de komende week mee kunnen helpen om de wilgentakken in het park te krijgen en voor sponsors die ons willen steunen. Toen we buiten waren kwamen we er pas achter dat we geen sponsors voor het hondenveld hadden genoemd, dus hier dan nog even: Waterschap Brabantse Delta, Willem van Vught van dierenspeciaalzaak Fauna, hoveniersbedrijf Corné Staal, dierenarts Toni Staal, Brabant Groen en expeditiebedrijf Ad Adriaanse.
Wij zoeken nog een sponsor voor anti-worteldoek voor de pad in het hondenuitrengebied, inclusief de verharding van de pad met fundering!