In de maand oktober vragen we uw aandacht voor een boom met een mooie herfstkleur: de amberboom (Liquidambar styraciflua). Deze werd geplant tijdens de vernieuwing van het park in de afgelopen tijd, dichtbij de aangelegde heuvel. Het is dus nog een kleine boom, die momenteel toch erg opvalt door z’n oranje, rode en paarsrode tinten. Zie de foto’s. De aanplant was een actie van Pieter van den Kieboom, de initiatiefnemer van de parkvernieuwing,  die daarmee een persoon met de naam Amber wilde vereren.

Als u de bladeren bekijkt denkt u wellicht aan een esdoorn, vanwege het vijflobbige blad, maar er is een duidelijk verschil: de middenlob van de amberboom is, anders dan bij esdoorn, duidelijk groter dan de zijlobben. Mensen met een goed reukvermogen kunnen deze boom ook herkennen aan de geur van de hars die uit bast en bladeren vrijkomt. De naam van die hars is styrax (styraciflua).

De amberboom wordt vanwege de herfstkeur in parken toegepast maar je ziet hem ook vaak als straatboom. Kijk maar eens in de Laurierstraat in R’veer.

Die mooie herfstkleur maakt de amberboom ook geschikt voor het maken van herfststukjes. Door de lange bladstelen kunnen de bladeren mooi gecombineerd worden met takjes/bloemen/vruchten van andere planten. Omwind het met raffia en u hebt een mooi herfststukje. Probeert u het eens.

Veel bomen vertonen in de herfst mooie kleuren. Maar kijkend naar de foto’s zult u het met mij eens zijn dat de amberboom wel één van de mooiste is. Een boomkweker in Boskoop vond dat een tijd geleden ook en hij besloot om op specifieke kleuren te gaan selecteren. Dat lukte en hij introduceerde cultivars met specifieke kleuren, bijvoorbeeld donker paarsrood en een ander oranjegeel. En het aardige is dat hij deze cultivars de namen van zijn dochters gaf. Bijvoorbeeld Liquidambar styraciflua ‘Thea’ en Liquidambar styraciflua ‘Anneke’. En zo is er ook een ‘Anja’.

Piet Hanemaaijer