De honingboom (Sophora japonica), is de boom van de maand juli. Dit is één van de weinige bomen die in het midden van de zomer bloeien. Eigenlijk bloeit de honingboom in augustus maar deze zomer gaat in de natuur alles sneller.
Waar is de honingboom te vinden in het Koningspark? Als u het park binnengaat vanuit de Parklaan en zo’n 20 meter rechtdoor loopt hebt u hem al gevonden. Kijk naar beneden naar het pad dat loopt naar het vijverterras (achter de sierappels), en u ziet dat het bezaaid ligt met witte bloemblaadjes. Kijk recht vooruit en u loopt zo ongeveer tegen de takken met bloemen aan. Kijk omhoog en u ziet een zee van roomwitte bloempluimen. U ziet dan ook dat er dat er twee honingbomen naast elkaar staan.
De bloemen bevatten veel nectar en worden veel door bijen en hommels bezocht. Vandaar de naam honingboom. Let u er eens op. Kijk ook naar de bladeren: mooie geveerde bladeren die doen denken aan de bladeren van Robinia en Gleditsia. De laatstgenoemde, ook valse christusdoorn genoemd, staat trouwens direct vóór één van de twee honingbomen. Bomenkenners hebben iets bedacht waarmee ze de honingboom kunnen onderscheiden van de genoemde verwanten: Kijk naar de jonge takken. Bij de meeste bomen zijn de eenjarige takken groen en de tweejarige bruin. Maar bij de honingboom zijn ook de tweejarige takken groen!
Dit kenmerk is bij de bomen in het park goed waar te nemen.
Niet alleen van dichtbij maar ook op afstand is de honingboom mooi om te zien. Ga maar eens op het grote veld in het park staan of zelfs op de heuvel: De honingbomen zijn daar mooi waar te nemen, boven de andere bomen uit.
Piet Hanemaaijer
